Kalaja Beratit

Berat

Përshkrimi i biznesit:

Kalaja e Beratit është gjithashtu një fortesë me pamje nga qyteti i Beratit, Shqipëri, si kalaja e Beratit dhe lagja e kështjellës. Ajo daton kryesisht nga shekulli i 13-të dhe përmban shumë kisha bizantine në zonë dhe xhami otomane. [1] Është ndërtuar në një kodër shkëmbore në bregun e majtë të lumit Osum dhe është i arritshëm vetëm nga jugu. Ajo është e vendosur në një lartësi prej 214 metra.

Pasi u dogjën nga romakët në vitin 200 pes, muret u përforcuan në shekullin e 5-të nën perandorin romak Theodosius II për të mbrojtur nga hyrjet Barbare në Ballkan. Ata u rindërtuan më vonë gjatë shekullit të 6-të nën perandorin Justinian I dhe përsëri në shekullin e 13-të nën Despotin e Epirit, Michael I Komnenos Doukas, kushëri i perandorit bizantin. Kjo fazë e fundit mund të shihet si një monogram i formuar nga një tullë e kuqe e vendosur në një mur të kështjellës. Hyrja kryesore, në anën veriore, mbrohet nga një oborr i fortifikuar dhe ka tre hyrje më të vogla.

Kalaja e Beratit në gjendjen e saj të tanishme, megjithëse dëmtuar ndjeshëm, mbetet një pamje madhështore. Sipërfaqja që përfshiu bëri të mundur strehimin e një pjese të konsiderueshme të qyteteve. Ndërtesat brenda kështjellës u ndërtuan gjatë shekullit të 13-të dhe për shkak të arkitekturës së tyre karakteristike ruhen si monumente kulturore. Popullsia e kështjellës ishte e krishterë dhe kishte rreth 20 kisha (shumica e ndërtuar gjatë shekullit të 13-të) dhe vetëm një xhami, për përdorimin e garnizonit turk (nga të cilat mbijeton vetëm pak rrënojat dhe bazën e minares) . Kishat e kështjellës u dëmtuan gjatë viteve dhe vetëm disa mbetën.

Kalaja e Beratit përshkruhet në anën e kundërt të monedhës shqiptare 10 lekë, të lëshuar në vitin 1996, 2000 dhe 2013.

Share

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa: